This website uses cookies to help improve your user experience.

ΠΈΤΡΑ, ΨΑΛΊΔΙ, ΧΑΡΤΊ – Ή ΠΏΣ ΈΝΑ ΝΈΟ BRAND ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΚΆΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΆ

Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί – ή πώς ένα νέο brand μπορεί να κάνει τη διαφορά

Έχω μια ιδέα αλλά φοβάμαι να ξεκινήσω, μου εκμυστηρεύτηκε ένας φίλος. Πώς να τα καταφέρω; Έχω απέναντί μου εταιρείες με τεράστια τμήματα marketing, ακριβοπληρωμένους συμβούλους, εταιρείες ερευνών με πολύ εξειδικευμένα εργαλεία κ.λπ. 

Και όλα αυτά σε μία αγορά που εξελίσσεται συνεχώς, αυτά που θεωρούσες δεδομένα έως χθες είναι ρευστά σήμερα, και οι θεωρητικά μελλοντικές τάσεις γίνονται mainstream πριν το καταλάβουμε.

Αν και όλα τα παραπάνω ισχύουν, προσωπικά θεωρώ πως διανύουμε την καλύτερη εποχή που θα μπορούσε να υπάρχει για τα νέα brand. Και υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που με κάνουν να το πιστεύω αυτό.

Τον πρώτο τον διάβασα στο βιβλίο του Marty Neumeier, ZAG: The #1 Strategy of High-Performance Brands. Όλοι γνωρίζετε το παιχνίδι που παίζουν τα παιδιά, πέτρα, ψαλίδι, χαρτί. Στο παιχνίδι αυτό, κάθε κατάσταση έχει την ίδια πιθανότητα να κερδίσει ή να χάσει, ανάλογα με το τι θα βρει απέναντί της και δεν υπάρχει κάποια επιλογή που να κερδίζει πάντα όλες τις άλλες. Το ψαλίδι κόβει το χαρτί, το χαρτί τυλίγει την πέτρα, η πέτρα σπάει το ψαλίδι κ.ο.κ.

Με αυτό το σκεπτικό, μία μικρή επιχείρηση με ένα νέο προϊόν ή μία startup με κάποια πρωτοποριακή ιδέα, βρίσκονται στη φάση του ψαλιδιού. Η δύναμή τους είναι η ξεκάθαρη στόχευση. Αυτό ακριβώς είναι ένα μοναδικό πλεονέκτημα που έχει ένα brand σε αυτή τη φάση και πρέπει και μπορεί να εκμεταλλευτεί. Αυτή η συνθήκη μπορεί να δώσει στο brand τη δυνατότητα να μπει σε μία αγορά που κυριαρχούν μεγάλα brand –που είναι στη φάση του χαρτιού– με μία διαφοροποιημένη πρόταση και να πάρει ένα σοβαρό, για το μέγεθός του, μερίδιο της αγοράς.

Αυτό θα συμβεί επειδή οι μεγάλοι παίκτες είτε δεν το είχαν εντοπίσει είτε, ακόμη και αν το εντόπισαν, δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά και έχουμε δει τα brand αυτά είτε να εξελίσσονται και να μεγαλώνουν αυτόνομα και επιτυχημένα, είτε να εξαγοράζονται με υψηλό αντίτιμο από μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Ο δεύτερος λόγος αφορά στο πόσο έχει αλλάξει η αγορά γύρω μας. Το Ιnternet και τα social media έχουν φέρει τεράστιες ανατροπές στο πώς οι καταναλωτές επιλέγουν τι θα αγοράσουν, πού βρίσκουν και πώς αποφασίζουν για τις επιλογές τους. Η παλιά συνταγή των παραδοσιακών μέσων μαζικής επικοινωνίας, που ήταν τις περισσότερες φορές απαγορευτική για τα μικρά brand, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Το διαδίκτυο και τα SoMe προσφέρουν μία εξαιρετική πλατφόρμα επικοινωνίας με το κοινό, με κόστη τα οποία είναι προσιτά σε όλους.

Πλέον είναι πάρα πολύ εύκολο να συναντήσουμε social brand, brand δηλαδή τα οποία έχουν γεννηθεί, μεγαλώσει και υπάρχουν μόνο στο Internet. Εμφανίστηκαν πρώτη φορά διαδικτυακά, είπαν την ιστορία τους στα SoMe, και ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν χρησιμοποιούν καν τα παραδοσιακά κανάλια διανομής, είναι επιτυχημένα, μεγαλώνουν και έχουν φανατικό κοινό.

Το branding δεν είναι ένα μυστικό που θα συναντήσουμε μόνο στις αίθουσες συνεδριάσεων μεγάλων πολυεθνικών. Οι τεχνικές και οι στρατηγικές που μπορεί κάνεις να εφαρμόσει χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του branding είναι ακριβώς οι ίδιες που εφαρμόζουν και οι μεγάλες πολυεθνικές

Ο τρίτος και ίσως σημαντικότερος λόγος, είναι το γεγονός ότι στις μέρες μας, ακόμη και αν κάποιος δεν έχει ένα τεράστιο budget, έχει στη διάθεσή του ένα εργαλείο προσιτό και εξαιρετικά αποτελεσματικό: το branding. Το branding δεν είναι ένα μυστικό που θα συναντήσουμε μόνο στις αίθουσες συνεδριάσεων μεγάλων πολυεθνικών. Οι τεχνικές και οι στρατηγικές που μπορεί κάνεις να εφαρμόσει χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του branding είναι ακριβώς οι ίδιες που εφαρμόζουν και οι μεγάλες πολυεθνικές Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές, αν εφαρμοστούν σωστά, και μπορούν να φέρουν τα νέα brand σε πολύ καλή θέση στην αντίληψη του κόσμου.

Και αυτό συμβαίνει γιατί το branding δίνει στο brand τη δύναμη να πει την ιστορία του ξεκάθαρα και με συνέπεια και βοηθά στο να μη ξοδεύονται χρήματα σε ανούσιο επικοινωνιακό υλικό. Διότι δημιουργεί ένα επικοινωνιακό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί κινηθεί το brand με ασφάλεια για μεγάλο διάστημα, συμβάλλοντας τόσο στη συνέπεια του μηνύματος όσο, τελικά, και στην εξοικονόμηση πόρων. Τέλος, είναι ένα εργαλείο προσιτό. Υπάρχουν αρκετά γραφεία/εταιρείες στην Ελλάδα που μπορούν να προσφέρουν αξιόλογες υπηρεσίες branding, προσαρμοσμένες στο budget νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα η σχέση κόστους/απόδοσης να είναι πάρα πολύ καλή.

Αν, λοιπόν, έχετε ενδοιασμούς για το νέο σας ξεκίνημα, θα πρότεινα να μην διστάσετε. Το περιβάλλον είναι πιο ευνοϊκό από ποτέ για την ανάπτυξη νέων brand. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε, αφού αποκρυσταλλώσετε την εξαιρετική σας ιδέα, είναι να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες που υπάρχουν γύρω μας, όπως το branding και τις νέες πλατφόρμες επικοινωνίας, και με συνέπεια, επιμονή και συστηματική δουλειά μπορείτε να γίνετε… το ψαλίδι που θα κόψει το χαρτί!