Brandsparency.
Ζούμε στην εποχή των διάφανων brand.
Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας τα τελευταία χρόνια είναι η μαζική χρήση των social media. Αυτή η νέα πραγματικότητα έχει επιφέρει δραματικές αλλαγές στον τρόπο που επικοινωνούν τα brand με εμάς και εμείς με αυτά.
Τα brand πλέον βρίσκονται κάτω από ένα τεράστιο μεγεθυντικό φακό που τα κάνει διάφανα. Τα brand καρπώνονται την ευκολία προβολής και επικοινωνίας που τους προσφέρουν τα social media. Ταυτόχρονα όμως, οι διαδικασίες, η λειτουργία και οι αρχές που πρεσβεύουν είναι πλέον απόλυτα εκτεθειμένες σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και οι ίδιοι οι άνθρωποι που δουλεύουν για μία εταιρεία / ένα brand νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο το τι συμβαίνει μέσα στην εταιρεία αυτή, και στην πραγματικότητα πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να ελέγξει αυτό που βγαίνει προς τα έξω. Είναι πολύ εύκολο ένα εσωτερικό memo ή ένα video, το οποίο μπορεί να μην ανήκει στο αξιακό πλαίσιο ενός brand, να διαρρεύσει στο διαδίκτυο και να χαλάσει την εικόνα της μάρκας.
Άραγε γιατί τα brand βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο περισσότερο από κάθε άλλη φορά; Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν πολύ εύκολο το να εκτίθεται και να δέχεται κριτική ένα brand. Αλλά δεν είναι αυτά η αιτία, είναι το αποτέλεσμα. Το brand είναι μία υπόσχεση, την οποία οι καταναλωτές εισπράττουν και τη ζουν, είναι εμπειρία. Είναι ένα σύνολο αξιών, το οποίο διαπνέει όλους τους ανθρώπους μιας εταιρείας, τις διαδικασίες και την κουλτούρα της. Προφανώς, αν όλα τα παραπάνω δεν είναι πραγματικά, αλλά μια βιτρίνα κατευθυνόμενη από το marketing, αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Αν το brand που εμπιστεύεσαι, σου λέει ψέματα και αυτά που πρεσβεύει δεν είναι αληθινά, η ευκολία που μας παρέχουν πλέον τα social media να διαμαρτυρηθούμε και να πούμε τη γνώμη μας λειτουργεί καταλυτικά. Στο κάτω κάτω, και νομίζω πως όλοι θα συμφωνήσουμε σε αυτό, πολύ καλά κάνει αυτή η ανακολουθία και βγαίνει προς τα έξω. Δεν χρειάζεται να σκεφτούμε πολύ για να θυμηθούμε παραδείγματα εταιρειών, ακόμη και στην Ελλάδα, που δέχθηκαν αρνητική κριτική και είδαν την εικόνα των brand τους να τσαλακώνεται. Και πράγματι, περνάει αρκετός καιρός μέχρι να επουλωθούν οι πληγές που ανοίγουν στα brand. Άραγε τι μπορούμε να διδαχθούμε από αυτά τα παραδείγματα;
Το brand είναι μία υπόσχεση, την οποία οι καταναλωτές εισπράττουν και τη ζουν, είναι εμπειρία. Είναι ένα σύνολο αξιών, το οποίο διαπνέει όλους τους ανθρώπους μιας εταιρείας, τις διαδικασίες και την κουλτούρα της.
Ζούμε στην εποχή του Brandsparency: Tα brand είναι διάφανα! Είναι ανοικτά στην κριτική και δεν ελέγχουν την εικόνα τους, τουλάχιστον στον βαθμό που το έκαναν στο παρελθόν. Η σχέση τους με το κοινό είναι πλέον αμφίδρομη και οι καταναλωτές/χρήστες είναι συνδιαμορφωτές της εικόνα των brand. Μέσα από αυτό το πρίσμα, αντιλαμβανόμαστε ότι πλέον τα brand δε χτίζονται αποκλειστικά από τη σωστή, συνεπή και συντεταγμένη επικοινωνία σε όλα τα σημεία επαφής, με τέτοιο τρόπο ώστε να λένε την ίδια ιστορία όπως γνωρίζαμε έως τώρα. Τώρα η ιστορία αυτή πρέπει να είναι και αληθινή! Και για να συμβεί αυτό, κάθε brand χρειάζεται να χτίσει έναν οργανισμό, όπου οι αρχές και οι αξίες που θα τον διέπουν θα είναι ουσιαστικές. Θα είναι οι αρχές, οι αξίες, το όραμα και τα «πιστεύω» θα πρέπει να μοιράζονται και να εισπράττουν όλοι οι άνθρωποί του. Αν λοιπόν ένα brand το καταφέρει αυτό, αυτή η πραγματικότητα, η προσωπικότητα αν θέλετε, θα είναι η βάση για όλες τις ενέργειες της μάρκας, από τη λειτουργία έως την επικοινωνία της… τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.